Het is weer tijd voor een boekbespreking.
Deel één was een zware opgave voor mij.
Als Engels niet je moedertaal is en biologie op school niet je favoriete vak, dan is het boek alles behalve eenvoudig. Het wemelt van woorden als ‘Dictyosteliomycota’, ‘Myxomycota’ of ‘Macroarthropods’.
Maar gelukkig heb ik de verleiding weerstaan om het eerste deel over te slaan. De prachtige foto’s van micro-organismen hielpen een beetje.

Dankzij dit boek weet ik nu wat dit vreemde gele gevaar, dat in 2006 in mijn compost groeide, is. Het is een slijmschimmel. Slijmschimmels helpen bij de verwerking van voedingsstoffen en het binden van aardedeeltjes.

400 kilo wormen (2 tot 3 miljoen exemplaren),
400 kilo geleedpotigen, 400 kilo algen, 900 kilo bacteriën en 1100 kilo schimmels bevat. En dat je beter niet door een microscoop naar je tuinaarde kunt kijken als je bang bent voor beestjes.
Maar dit deel behandelt mijn favoriete onderwerpen. Zoals, compost, mulch, compostthee.
Het begin van het tweede deel beschrijft hoe je kunt onderzoeken wat de toestand van het Soil Food Web in je eigen tuin is. Je kunt grote en kleine organismen vangen met een bodem val of een Berlese trechter. Daarna kun je het aantal organismen tellen. Ik denk dat dat meer is voor diegenen die Biologie op school wel leuk vonden. Niet voor mij dus.
Het hoofdstuk over compostthee heb ik met gemengde gevoelens gelezen.
Eerst wordt er verteld dat de compostthee die ik tot nu toe maakte, praktisch waardeloos is.
Vervolgens wordt verteld dat alleen actively aerated compost tea (AACT) goed is. Maar toen ik las hoe je AACT moet maken, dacht ik ‘laat maar’. Ik heb echt geen plaats voor een 200 liter vat met een zuurstofpomp. En dan moet je ook nog alles na ieder gebruik schoon te maken! Pfff…
Maar toen las ik hoe goed AACT is. En ik las dat herhaaldelijk gebruik zo goed is voor de grond en planten. En dat je er nooit teveel van kan geven. Toen ging ik twijfelen. Dus ik ga binnenkort toch proberen om een kleine hoeveelheid AACT te maken in een emmer met een klein zuurstofpompje.
Conclusie.
Het is een heel uitgebreid boek. Heel informatief. Ik had nooit eerder van het Soil Food Web gehoord.

Maar ik ga wel aan verbetering werken. En ik zal proberen om een ware Soil Food Web Gardener te worden. Oftewel een Soil Food Webbie. Want ik wil graag een gezonde tuin waarin irrigatie en bemesting overbodig zijn omdat de micro-organismen het werk overnemen.
Ik raad ook iedereen aan om het te lezen. Vooral mensen die niet van de natuur houden. Dan kunnen ze leren dat ieder onderdeel van de natuur nuttig en noodzakelijk is. Zelfs mieren,